Kaunis balladi vei voiton

Lauantaina 30.8.2008 järjestettiin Somero Soikoon –sävellys- ja sanoituskilpailun finaali. Kilpailu käytiin somerolaisen rokin legendan Rauli Badding Somerjoen ja tangosäveltäjä Unto Monosen hengessä. Tapahtuma osui tänä vuonna Baddingin syntymäpäivään. Hän täyttäisi nyt 61 vuotta. Monosen kuolemasta on kulunut tänä vuonna 40 vuotta.

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistui ennätykselliset 250 kappaletta, joista valittiin finaalissa esitetyt 11 laulua. Kilpailuun osallistui Suomen lauluntekijöiden parhaimmistoa. Finalistien joukosta löytyi myös yksi aivan ensikertaa kappaleensa sävellyskisaan lähettänytkin. Tuomariston puheenjohtajan Ilkka Vainion mielestä tasokkaan kilpailun kappaleista moni päätyy levytykseen. Monessa tuomaristossa istuva Vainio ei liioittele luokitellessaan Somero Soikoon –kisan maamme kärkikaartin.

Myös esiintyjäkaarti oli huikea. Antti Raiski, Sanna Pietiäinen, Kikka Laitinen, Ikkunaprinssi´07 Marko Maunuksela ja Kari Luoto tulkitsivat ensiesityksensä saaneet sävellyskisan 11 parasta kappaletta. Kappaleiden teemat noudattivat Monosen ja Baddingin melankolisen kaihoisaa linjaa. Rakkaus, ikävä ja pettymys löytyvät edelleenkin biisinikkareiden laulun aiheista ja melodioiden kuluista.

Tähtiesiintyjä Antti Raiski aloitti oman osionsa esittämällä kappaleen Illan varjoon tiemme johtaa. Kappale on omistettu Somero Soikoon –tapahtumalle ja sen on sanoittanut Ilkka Vainio ja säveltänyt Pertti Haverinen. Lisäksi Raiski esitti muun muassa Tähdet meren yllä –tangon ja Baddingin Paratiisin. Lisäksi kuultiin somerolaisia kykyjä Mika ja Kari Luotoa, Niina Alitaloa sekä vasta 12-vuotiasta Suvi Anderssonia. Esiintyjiä säesti 6-henkinen Petoman-orkesteri ja finaalin juonsi Sanna Pietiäinen.

Somero Soikoon –sävellys- ja sanoituskilpailun voitti kappale Kaksi tähtee. Sen on säveltänyt Teemu Harjukari (Vääksy) ja sanoittanut Sana Mustonen (Renko).

Toiseksi kisassa tuli Teemu Haapaniemen (Kokkola) säveltämä ja Kaje Komulaisen (Kokkola) Opeta mua itkemään.
Kolmanneksi tuomaristo valitsi kappaleen Aamu vastaukset tuo, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Juhani Onkalo (Hyvinkää).
Yleisön suosikiksi nousi somerolaisen Kari Luodon tekemä kappale Rakkauden pelisäännöt.

Voittaja sai palkinnoksi 1 200 e ja levytyssopimuksen Saarnipuu Kustannus oy:n kanssa. Kappaleen levyttää lähitulevaisuudessa tunnettu suomalaisartisti. Toiseksi ja kolmanneksi tulleet palkittiin 500 euron, ja 300 euron rahapalkinnoilla.

Kilpailun tuomaristo:
Ilkka Vainio, Edel Records
Kalle Kulmala, Auraviihde
Martti Heikkilä, Säveltäjät ja sanoittajat ry Elvis
Raimo Lyly, Illan Varjoon Himmeään ry

Sävellys- ja sanoituskilpailun finaalikappaleet:
(Aakkosjärjestyksessä)

1.
Aamu vastaukset tuo, säv. san. Juhani Onkalo, Hyvinkää
2.
Aave, säv. san. Jussi Rasinkangas, Kempele, Toni Nygård, Oulu
3.
Ei se ole vielä rakkautta, säv. Kikka Laitinen, Janne Halmela, Tikkakoski san. Jorma Toiviainen, Kerava
4.
Kaksi tähtee, säv. Teemu Harjukari, Vääksy; san. Sana Mustonen, Renko
5.
Mustavalkoinen, säv. Ville Laaksonen, Espoo; san. Sinikka Svärd, Turku
6.
Opeta mua itkemään, säv. Teemu Haapaniemi, Kokkola; san. Kaje Komulainen, Kokkola
7.
Pari hittiä Raulin säv. Kai Jämsä, Itäsalmi; san. Kaje Komulainen, Kokkola
8.
Rakkauden pelisäännöt, säv. san. Kari Luoto, Somero
9.
Se sattuu, säv. san. Jukka Juomoja, Toijala
10.
Tämä yö, säv. Antti Toivola, Tampere; san. Timo Jokinen, Ylöjärvi
11.
Yksinkertaisia rakkauslauluja säv. san. Sanna Pietiäinen, Jokioinen